Συστήματα Ελέγχου Πρόσβασης
Η χρήση των συνεχώς εξελισσόμενων τεχνολογιών, επιτρέπει πλέον την εύκολη και γρήγορη διαχείριση δεδομένων είτε προσωπικού χαρακτήρα είτε για επαγγελματική χρήση. Οι πληροφορίες αυτές αφορούν προσωπικά δεδομένα, οικονομικά στοιχεία επιχειρήσεων, φορολογικά στοιχεία, απόρρητα δεδομένα και πολλά άλλα. Η προστασία των δεδομένων αυτών πλέον είναι απαραίτητη. Κακόβουλες επιθέσεις για πρόσβαση στα δεδομένα αυτά γίνονται μέσω του Internet είτε με φυσική παρουσία.
Η ηλεκτρονική ασφάλεια για την προστασία των δεδομένων αυτών εξελίσσεται συνεχώς. Δαπανώνται μεγάλα ποσά στην ασφάλεια με firewalls, αντιικά προγράμματα, συντήρηση και κρυπτογράφηση των πληροφοριών, δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και πολλά άλλα. Ακόμα όμως και αν το “σπάσιμο” της ηλεκτρονικής ασφάλειας είναι δύσκολο, δεν παύει να υπάρχει ο παράγοντας της φυσικής πρόσβασης στα δεδομένα αυτά. Ασφαλίζουμε με κάθε τρόπο την πληροφορία σε USBs, σε υπολογιστές, σε φακέλους με σήμανση απόρρητο / εμπιστευτικό, μεταλλικά συρτάρια με λουκέτο και χρηματοκιβώτια αλλά η φυσική πρόσβαση στο χώρο μοιάζει να καταρρίπτει στο τέλος κάθε επίπεδο ηλεκτρονικής ασφάλειας. Σε συνδυασμό με κάθε μέτρο για την προστασία που λαμβάνουμε, πρέπει να υπολογίζουμε και τον έλεγχο της φυσικής πρόσβασης στο χώρο.
Λύσεις διαχείρισης μαζικού ελέγχου, σε πολλαπλά σημεία πολλές φορές απομακρυσμένα, με φυσική παρουσία, δεν εξασφαλίζουν τη μέγιστη ασφάλεια, θέτουν σε κίνδυνο πολλές φορές το προσωπικό ασφαλείας και απαιτούν μεγάλες δαπάνες. Αντιθέτως, με τη χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου πρόσβασης, η ταυτοποίηση των χρηστών αποκτά υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας και εγκυρότητας. Δεν τίθεται σε κίνδυνο ο αρμόδιος ασφάλειας και ο ανθρώπινος παράγοντας. Ο έλεγχος γίνεται αυτόματα σε απεριόριστα σημεία, την ίδια στιγμή, άμεσα. Κάθε συμβάν καταγράφεται για τη διεξαγωγή πιθανών ελέγχων και ασφάλεια. Η περιουσία, η πληροφορία, το προσωπικό αποκτούν υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας και προστασίας, ειδικά όταν συνοδεύονται και από πρόσθετα μέτρα (συναγερμό, κάμερες, security, κ.α).
Ο έλεγχος πρόσβασης ανέκαθεν εφαρμόζεται σε πολλές επιχειρήσεις, οικιακούς χώρους, ιδιωτικούς ή δημόσιους φορείς. Συνήθως με την παρουσία προσωπικού ασφάλειας (security), όπου ελέγχεται και καταγράφεται η ταυτότητα του εργαζόμενου ή του επισκέπτη, η εταιρική κάρτα, κλπ. Κυριότερο πρόβλημα στον έλεγχο πρόσβασης από ανθρώπινο παράγοντα, είναι η μαζική είσοδος-έξοδος εργαζομένων και πολλές φορές η πολυπλοκότητα του χώρου. Πολλές φορές απαιτείται πρόσθετο προσωπικό ασφαλείας για να διαχειριστεί τη μαζική προσέλευση και πρόσβαση στο χώρο, πράγμα αδύνατον στο να ανταπεξέλθουν μικρότερης κλίμακας ιδιωτικοί ή δημόσιοι οργανισμοί. Πρόσθετα με την πρόσβαση στο χώρο, υπάρχουν και οι εσωτερικοί χώροι σε ένα επαγγελματικό ή δημόσιο κτίριο, οι χώροι στάθμευσης, οι αποθήκες, κ.ά. αδύνατον να ελέγχονται ταυτόχρονα από προσωπικό, είτε με φυσική παρουσία, είτε με κάμερες ασφαλείας, είτε με άλλο τρόπο.
Σε μία επιχείρηση τα data centers βρίσκονται σε ανεξάρτητο χώρο και συνήθως επενδύονται μεγάλα ποσά για την ασφάλεια των δεδομένων απέναντι στις ηλεκτρονικές επιθέσεις. Σε ένα ιδιωτικό parking εμπιστευόμαστε τη φύλαξη και την ασφάλεια του οχήματός μας. Στην αποθήκη μίας επιχείρησης αποθηκεύονται μικρής και μεγάλης αξίας προϊόντα κάθε μεγέθους. Σε ένα δημόσιο χώρο επενδύονται ποσά για την καθαριότητα, τη συντήρηση, κ.ά. με σκοπό να γίνεται χρήση από ανήλικα παιδιά και οικογένειες. Τι συμβαίνει όμως όταν ο χώρος είναι εύκολα και χωρίς έλεγχο προσβάσιμος; Χωρίς τον απαραίτητο και κατάλληλο έλεγχο πρόσβασης, καθένας έχει πρόσβαση στους “προστατευμένους” υπολογιστές της εταιρείας, πρόσβαση στο δημόσιο πάρκο για κακόβουλη χρήση, καταστροφή, χρήση ουσιών, βανδαλισμό της περιουσίας, του οχήματος, κ.ά.
Στον έλεγχο των αεροδρομίων η πρόσβαση ελέγχεται από τουρνικέ, σαρωτές διαβατηρίων και βιομετρικών δεδομένων. Στις συγκοινωνίες η πρόσβαση ελέγχεται με τη χρήση του εισιτηρίου, κ.ά. Έτσι και σε μία επιχείρηση ή δημόσιο οργανισμό, για την προστασία των πληροφοριών, των εργαζομένων, της περιουσίας, η άδεια εισόδου σε συγκεκριμένους χώρους επιτυγχάνεται με τα κατάλληλα συστήματα ελέγχου πρόσβασης.
Με τα συστήματα ελέγχου πρόσβασης, εξασφαλίζεται η πρόσβαση στο χώρο μόνο σε εξουσιοδοτημένους χρήστες, όχι μόνο η φυσική πρόσβαση στο χώρο, αλλά και η προστασία και πρόσβαση σε κάθε πληροφορία, γνώση, αντικείμενο, περιουσία που βρίσκονται στο χώρο αυτό. Επενδύοντας στον έλεγχο πρόσβασης αυξάνεται πολλαπλάσια η ασφάλεια.
Η μορφή των συστημάτων για τον έλεγχο πρόσβασης, ποικίλει, και προσφέρεται ανάλογα με την εκάστοτε υποδομή και προδιαγραφές. Έλεγχος πρόσβασης μπορεί να υλοποιηθεί με ηλεκτρονικές συσκευές αναγνώρισης καρτών/κωδικού PIN, βιομετρικών δεδομένων, με ηλεκτρονικές κλειδαριές, με χρήση τουρνικέ διέλευσης πεζών, με ψηφιακή καταγραφή μέσω λογισμικού ή αυτόνομα συστήματα.